AYM Bireysel Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru formu İçtüzük ekinde ve Anayasa Mahkemesi internet sitesinde yayımlanmıştır. Bireysel başvurunun başvuran lehine sonuçlanabilmesinin en önemli kriteri bu formun özenli ve dikkatli bir şekilde hazırlanarak mahkemeye sunulmasıdır.
Anayasa Mahkemesi’ne başvuru hakkı ihlal edilen kişi tarafından yapılabilir. Başvuru formundaki kişisel bilgiler ile iletişim bilgileri eksiksiz doldurulmalıdır. Yine başvuru formunda hangi işlem, eylem ya da ihmalin hak kaybına neden olduğu açıkça belirtilmelidir. Yine hak kaybına ilişkin gerekçe ve deliller başvuru formunda bulunmalıdır.
Bireysel başvuru formunda iç hukuk yollarının tüketilmesine ilişkin aşamalar tarih sırasına göre açıkça belirtilmelidir. Yine hak ihlalinin öğrenildiği tarihin belirtilmesi de gerekir. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru süresinde yapılmıyorsa mazeret nedeni ile mazeretin başlangıç ve bitiş tarihleri formda belirtilmelidir.
Bireysel başvuru formunda başvurucunun kimliğinin gizli tutulması talebi varsa sebepleriyle birlikte belirtilmeli, başvuru formu başvurucu ile varsa avukatı tarafından imzalanmalıdır.
Başvuru formunun sayfa sayısı sınırlandırılmıştır. Anaysa Mahkemesi bireysel başvuru formu yeterli gelmemesi halinde başvurucu başvuru formuna olayların özetini eklemelidir. Yine başvuru formu ekinde sunulan belgeler tarih sırasına göre numaralandırılarak dizi pusulasına bağlanmalıdır.
Başvuru formu bilgisayar gibi elektronik ortamda doldurulduktan sonra çıktısı alınıp imzalanarak Mahkeme’ye teslim edilmelidir. Bununla birlikte başvuru formu el yazısı ile de doldurulabilir. Bu durumda formun okunaklı ve anlaşılabilir olması önemlidir.
AYM Bireysel Başvuru Formuna Eklenmesi Gereken Belgeler
Bireysel başvuru formuna başvurucunun kimlik belgesi, başvurucu tüzel kişiyse temsile ilişkin yetki belgesi eklenmelidir. Bireysel başvurunun avukat aracılığı ile yapılması zorunlu değildir. Ancak avukat aracılığıyla yapılıyorsa vekaletname aslı veya onaylı örneği forma eklenmelidir.
Bireysel başvuru konusu hak ihlaline ilişkin tüm Mahkeme kararları veya idari işlemler forma eklenmelidir. Tüketilen iç hukuk yollarına ilişkin belge ve bilgiler de formda bulunmalıdır. Bu belgelerin aslı yahut onaylı örneği eklenmelidir. Başvurucunun tazminat talebi varsa uğranılan zarara ilişkin belgeler başvuru formuna eklenmelidir.
Başvuru formuna eklenen belgeler asıl ya da onaylı suret olmalıdır. Bununla birlikte başvurucu bu belgeleri temin edememiş ise nedenleriyle birlikte bu durumu başvuru formunda belirtmelidir. Anayasa Mahkemesi tarafından temin edemem nedenleri makul karşılanırsa bu belgeler Anayasa Mahkemesi tarafından temin edilir.
AYM Bireysel Başvuru Formu İle Alakalı Sık Sorulan Sorular
Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda başvuru formunun nasıl doldurulacağı ile ilgili merak edilen ve sık sorulan sorulara göz atabilirsiniz. Bireysel başvuru süreci karmaşık olabileceği için, bu tür soruların yanıtlarını bilmek, süreçle ilgili bilinçli kararlar almanıza katkı sağlayacaktır.
6/11/2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan İçtüzük değişikliğiyle bireysel başvuru formu yenilenmiştir. Başvuru formunun örneği, İçtüzük ekinde (EK-1) bulunmaktadır. Ayrıca Anayasa Mahkemesinin internet sitesinde yer almaktadır.
İçtüzük’ün 59. maddesinde başvuru formuna eklenmesi zorunlu olarak gösterilen belgelerin mevzuat gereği suret çıkarma yetkisi bulunan kişi veya makamlarca onaylı örnekleri de başvuru formuna eklenebilir.
Alakalı Emsal AYM Kararları
Anayasa Mahkemesi emsal kararları, bireysel başvuru formunun doldurulması ve ek belgelerin eklenmesi ile alakalı somut örnekler sunduğundan değerli bir kaynak niteliğindedir. Bu emsal kararlar, bireysel başvuru sürecinde alınması gereken adımları ve dikkat edilmesi gereken noktaları daha iyi anlamak açısından büyük önem taşımaktadır.
Nüfus cüzdanı örneği İçtüzük’ün 59. maddesinde başvuru formuna eklenmesi gereken belgeler arasında sayılmış ve başvurucu vekiline gönderilen eksiklik bildiriminde, nüfus cüzdanı örneğinin tamamlanması gerektiği açıkça belirtilmiştir. 6216 sayılı Kanun’un 47. maddesinde, verilen kesin süre içinde geçerli bir mazeret olmaksızın bildirilen eksikliğin tamamlanmaması hâlinde başvurunun reddine karar verileceği öngörülmüştür.
İtiraz dilekçesinde, eksik olduğu bildirilen tüm belgelerin tamamlandığı ileri sürülmüş ise de eksiklik bildirimi yazısında başvuru formuna eklenmesi gerektiği açıkça belirtilen nüfus cüzdanı örneğinin dosyaya sunulmadığı, nüfus cüzdanı örneği yerine nüfus kayıt örneğinin gönderildiği anlaşılmıştır. İtiraz dilekçesinde, nüfus cüzdanı örneğine ilişkin eksikliğin neden tamamlanmadığına dair herhangi bir açıklamada bulunulmadığı da görülmüştür.
Açıklanan gerekçelerle idari ret kararına karşı yapılan itirazın reddine karar verilmesi gerekir.