Yönetmelik, 09.05.2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Barolar, Türkiye Barolar Birliği ve Adalet Bakanlığı, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’na göre staj sürecini son birkaç yılda dijital ortamda gerçekleştirmektedir. Yönetmelik değişikliği ile (madde 4) bu dijital sistem yönetmeliğe dahil edilmiş ve adaylar için başvurularında belge temini kolaylaştırılmıştır. Ayrıca, 7188 sayılı Kanunla getirilen “hukuk mesleklerine giriş sınavı” yönetmeliğe eklenmiştir. Buna göre 24/10/2019 tarihinden sonra hukuk fakültesine kayıt yaptıranlardan 31/3/2024 tarihinden önce mezun olanlar saklı kalmak kaydıyla Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı başarı belgesi zorunlu tutulmuştur.
28.06.2014 tarihli ve 29044 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan 6545 sayılı Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 84. maddesiyle sulh ceza mahkemeleri kaldırılmış ve asliye ceza mahkemeleri görevlendirilmiştir. Yönetmelik değişikliğinin 5. maddesi ile staj süreci yasal düzenlemelere uygun hale getirilmiş ve stajyerlerin farklı mahkemelerde deneyim kazanmalarına imkan tanınmıştır. Yönetmeliğin 10. maddesi, stajyerlerin belirli durumlarda asliye ceza mahkemelerinde duruşmalara katılabilmesini sağlamaktadır.
Değişiklik Yönetmeliği’nin 6. maddesi, stajyerlerin bağımsız bürosu olan avukatların yanında veya hukuk müşavirliği olan kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda görevli avukatların yanında staj yapabilmelerine imkan tanımaktadır.
Değişiklik Yönetmeliği’nin 7., 11. ve 12. maddeleri, 11 Haziran 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan 7409 sayılı Kanun’a göre, staj sürecinde sigortalı çalışma ve kamu kurumlarında çalışma durumunu düzenlemekte ve staj sürecinin niteliğini korumaktadır. Yönetmelik değişikliği ile stajyerlerin zorunlu eğitim saatlerini tamamlamaları sağlanmıştır.
Değişiklik Yönetmeliği’nin 8. maddesi, stajyerlerin ifade ve sorgu işlemlerine avukatlarıyla birlikte katılmalarını sağlamak amacıyla getirilmiştir.